Nieuws
Vloer in zorginstellingen

Geschikte vloeren voor zorginstellingen

Bent u vastgoedbeheerder en heeft u een zorginstelling opgekocht? Dan vraagt u zich misschien af welke vloer hiervoor geschikt is. Er is geen eenvoudig antwoord te geven als u vraagt welke vloer geschikt is voor uw zorginstelling.

Belangrijke overwegingen zijn de sfeer die u wilt dat het uitstraalt, de mate van hygiëne, het gebruik van de ruimtes, de akoestiek én het onderhoud dat het schoonmaakteam uitvoert. Hier leest u meer over vloeren voor zorginstellingen.

De juiste sfeer in uw zorginstelling

Een vloer bepaalt voor een groot gedeelte hoe uw zorginstelling overkomt. Wilt u een huiselijke sfeer creëren in bijvoorbeeld een woonzorgcentrum? Dan is een PVC vloer zeer geschikt.

Vloer in zorginstellingenPVC is in verschillende structuren en tinten verkrijgbaar. Soms is het verschil met echt hout niet te zien! Leveranciers als Amtico, Tarkett, Project Floors, mFLOR, Gerflor en Forbo bieden verschillende mooie PVC vloeren die zeer geschikt zijn voor intensief gebruik.

Mate van hygiëne

Natuurlijk is hygiëne in veel zorginstellingen erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan instellingen waar mensen op de afdeling Psychogeriatrische Zorg (PG) geestelijk achteruit gaan. Een ongelukje is dan zo gebeurd.

Het voordeel van PVC is dat bijtende stoffen als urine niet worden opgenomen in de vloer, het blijft er namelijk op liggen. Hierdoor kan het eenvoudig schoongemaakt worden, zonder dat de vloer aangetast wordt.

Onze vakmensen kunnen een PVC vloer zelfs in banen aan elkaar lassen, waardoor er echt geen vocht tussenkomt. Dit maakt dat de vloer optimaal beschermd is tegen urine of andere vloeibare stoffen.

Bij andere zorginstellingen waar ouderen bijvoorbeeld zelfstandig wonen, wordt ook wel gebruik gemaakt van PVC stroken. Daar is het niet erg dat er kiertjes tussen zitten.

Het gebruik van de ruimtes

Veel zorginstellingen kiezen voor de ene ruimte een andere vloer dan voor de andere ruimte. Het is dan ook belangrijk om na te gaan waar de ruimte voor gebruikt wordt. In operatiekamers en kamers waar veel apparatuur staat, zijn geleidende vloeren voorzien van een koperband bijvoorbeeld echt een must.

Maar zoekt u een vloer voor de gangen van een zorginstelling, dan is in sommige gevallen zelfs tapijt aan te raden. Badkamers vragen weer om een hele andere vloer. Zo ziet u dat een op maat gemaakt advies per ruimte belangrijk is.

De akoestiek

De akoestiek moet zeker niet onderschat worden. Mensen die over gangen of in openbare ruimtes lopen, stemgeluiden… er zijn nogal wat geluiden te horen in een zorginstelling. U wilt natuurlijk niet dat er geluidsoverlast ontstaat.

Daarom adviseren wij voor bepaalde ruimtes tapijt. Flotex is een tapijtsoort dat waterdicht is. Ook zijn deze vloeren net zo goed schoon te houden als PVC vloeren. Dit is vaak een goede optie voor zorginstellingen.

Vloer in zorginstellingenHet onderhoud van vloeren

Welke vloer u ook kiest, vloeren hebben onderhoud nodig. Denk aan dagelijks onderhoud  als schoonmaken, maar ook aan periodiek en groot onderhoud. Het schoonmaakteam vervult een belangrijke taak als het om het behoud van uw vloeren gaat! Een goede instructie over het onderhoud van de vloeren moet daarom ook zeker niet onderschat worden.

Advies over uw projectvloer?

Wilt u advies over de projectvloer in uw zorginstelling? Neem dan contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring en helpen u graag.