Nieuws
PVC Vloer in zorginstellingen

De meest duurzame & recyclebare PVC-vloeren

Voor leveranciers van vloeren heeft het klimaatakkoord van Parijs invloed op de productie van vloeren. In 2050 is het Zero Emissie, dit betekent dat de producent voor 100% verantwoordelijk is voor hun eigen product. Hieronder leest u meer over PVC, de duurzaamheid en de visie op duurzaamheid en milieu van verschillende leveranciers met wie wij samenwerken.

De afgelopen jaren is er onderzoek gedaan naar PVC in verband met ziekten. We kunnen nu wel stellen dat het moderne PVC absoluut geen verband heeft met ziekten. Daarnaast werken wij met partners die ons garanderen dat zij voldoen aan de strenge en terechte eisen die gesteld worden.

Helaas bestaan er tegenwoordig nog steeds partijen die hier minder rekening mee houden en het behalen van grote winsten als grotere prioriteit hebben en hierdoor producten halen uit landen buiten Europa. Vraag daarom goed aan uw stoffeerder met welke partners zij werken, of zij kunnen aantonen hoe het product gemaakt wordt en wat de impact is.

PVC vloeren blijven in ontwikkeling

PVC-vloeren zijn in een nieuwe fase beland. Waar vroeger PVC vloeren werden geproduceerd met een bedenkelijke samenstelling, voldoen moderne PVC vloeren wél aan de gezondheidseisen. Dankzij nieuwe technologie zijn vloeren van PVC nu duurzamer en beter recyclebaar dan ooit. In 2030 zal 30% van de gerecyclede grondstoffen in de productie terug moeten, en dat is nog niet zo makkelijk.

PVC en vinyl: overeenkomsten en verschillen

In dit blog spreken we over zowel PVC als vinyl vloeren. Beide soorten hebben namelijk als basismateriaal polyvinylchloride. PVC en vinyl hebben dus dezelfde grondstof als basis, maar de producten worden anders geproduceerd.

PVC

Homogeen PVC, zoals de naam al zegt, bestaat door en door uit hetzelfde van de bodem tot de top. Dit product wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen, labs en cleanrooms. Daarnaast is er heterogeen PVC, deze is opgebouwd in lagen. Je hebt namelijk de achterkant van het PVC, verschillende tussenlagen voor stabiliteit, een print en een toplaag die in verschillende diktes verkrijgbaar is. Voor projecten is het geschikt vanaf 0,55 mm dikte. Deze is in verschillende vormen verkrijgbaar. Op dit moment is de meest bekende en populaire variant het PVC-parket met houtlookstroken.

Vinyl

Daarnaast heb je het product wat vinyl genoemd wordt. Dit bestaat ook uit lagen, maar dan banen met een geschuimde rug. Deze vloeren zijn zachter en hebben een betere akoestische waarde. Voor het gemak, wanneer we PVC noemen, gaat het ook over vinyl.

Waarom moeten PVC en vinyl vloeren duurzamer worden?

Vroeger zaten er Vluchtige Organistische Stoffen (VOS) in traditionele PVC-vloeren. Een stof als bijvoorbeeld ftalaat (ook wel Phtalaten genoemd) is een weekmaker die mogelijk schadelijk is voor de gezondheid of bij contact met de huid. Dit kan zelfs zorgen voor hormonale verstoringen of ademhalingsproblemen. Deze stoffen staan tegenwoordig op de verboden lijst.

Producten die binnen Europa geproduceerd worden, mogen deze stoffen niet bevatten. Het is namelijk wettelijk verplicht om binnen Europa ftalaatvrij te produceren.

Ftalaatvrije PVC-vloeren bij Van Voorst

Wij kennen de zorgen van bedrijven als het gaat om de milieu- en gezondheidseisen. Daarom werken wij met partners die milieuvriendelijk werken en gezondheid zeer hoog in het vaandel hebben staan. Wij werken met PVC’s die volledig voldoen aan de wettelijk gezondheidseisen en in de praktijk vaak feitelijk beter presteren dan de norm. Buiten Europa zijn er nog fabrieken waar gerecycled materiaal wordt gebruikt, daarin kunnen nog wel deze stoffen zitten.

Onze partners

Bij Van Voorst werken we samen met diverse partners. Onderstaand lees je hoe onze partners omgaan met de ontwikkeling van PVC vloeren.

Vloeren van Tarkett

Alle Europese productiefaciliteiten van Tarkett werken 100% ftalaatvrij. De nieuwe ftalaatvrije en biocidevrije PVC vloeren die Tarkett zelf produceert zijn tot wel acht keer te recyclen. Tarkett heeft het ReStart®-terugname- en recyclingprogramma waarmee ze de door hen geleverde vloeren weer terughalen en verwerken tot een nieuwe PVC vloer. PVC-producten van Tarkett bevatten geen stabilisatoren van zware metalen. Ook hun partners gebruiken geen kwikcel- of asbestgebaseerde membraantechnologie in hun chloorproductieproces.

Door te innoveren met lijmvrije PVC-vloeren, zowel klik- als losliggend, ontstaan er nog meer mogelijkheden voor succesvolle recycling na gebruik. Zo blijft Tarkett werken aan de cradle to cradle principes die zij hanteren voor hun werkwijze.

Goed om te weten wat betreft recyclen: voor het recyclingproces neemt Tarkett, net als Forbo en andere grote producenten, alleen hun eigen materiaal retour. Dit komt omdat ze moeten voldoen aan de wet en tot 100% moeten aangeven waar hun materiaal uit bestaat. Als ze PVC van de andere bedrijven gebruiken, weten ze niet precies wat ze verwerken. Daarom neemt Cotap als enige fabrikant alle PVC retour. Dit materiaal wordt in Lelystad geshredderd. Er blijft dan 90% A-kwaliteit pvc-poeder, 5% B-kwaliteit en 5% afval over. Dit kan door wetgeving niet terug in het proces voor een nieuwe PVC-vloer en daarom worden er rijplaten van geperst. Deze kunnen aan het eind van hun leven weer geshredderd worden, zodat er weer nieuwe rijplaten gemaakt kunnen worden. Cotap zelf heeft hun eigen PVC-product TUV gecertificeerd, waarmee ze ook garanderen veilige weekmakers te gebruiken en de producten ftalaatvrij te zijn.

Hoe Forbo de kwaliteit van de PVC-vloeren gewaarborgd heeft

Forbo waarborgt de kwaliteit en gezondheid op hun eigen manier. Bij hen draait alles om transparantie, circulariteit en hernieuwbaarheid. Forbo gelooft dat zij alleen duidelijk kunnen maken hoe waardevol hun producten en processen zijn door open, eerlijk en transparant te communiceren over hun duurzame gedrag. De levenscyclusanalyse (LCA) is een onafhankelijke methode die zij gebruiken om voor elk product gedurende de gehele levensduur de impact op het milieu te meten. De milieuproductverklaring (Environmental Product Declaration, EPD) is gebaseerd op een LCA en wordt door een onafhankelijke derde partij gecertificeerd en gepubliceerd in een eenvoudige en eenduidige rapportage.

Alle vinyl van Forbo wordt ftalaatvrij geproduceerd. Als voorbeeld de collectie Allura. Deze wordt geproduceerd met de hoogst haalbare milieustandaarden. Zo wordt er in de fabriek in Coevorden gebruik gemaakt van groene elektriciteit, wordt er zoveel mogelijk van het restproduct gerecycled in Allura, wordt Allura ftalaatvrij geproduceerd en worden de basismaterialen voor Allura zeer zorgvuldig uitgezocht. Forbo recycled haar eigen vinyl vloeren via het eigen Back-to-the-Floor-recyclingprogramma tot wel tien keer.

Therdex kiest voor een bio-weekmaker

Ook Therdex hecht veel waarde aan de milieuvriendelijkheid van de producten en het productieproces. Zij gebruiken om die reden een isosorbide-weekmaker. Dit is een bio-weekmaker die is gemaakt van sojabonen en dus biologisch afbreekbaar is. Hierdoor zijn deze vloeren gecertificeerd met het ECO+ certificaat wat aangeeft dat hun producten ftalaatvrij zijn. Wilt u meer weten over de duurzame werkwijze van Therdex, kijk dan op deze pagina.

Uitdagingen voor de vloerenmarkt

In de toplaag van PVC zit PU (polyurethaan). Dat is een stevig materiaal met veel voordelen voor uw PVC-vloer. PU wordt niet alleen voor PVC gebruikt, maar wordt ook gebruikt bij producten als kunstleer, kinderspeelgoed en autolak. Bij de productie van dit materiaal komen helaas schadelijke stoffen vrij. De stoffen die vrijkomen (di-isocyanaten) zijn alleen bij productie schadelijk, na uitharden niet meer. Dit geldt niet alleen voor de productie van PVC maar voor alle huis-, tuin- en keukenproducten zoals matrassen tot koelkasten.

De uitdaging voor de markt is dan ook om een manier te vinden de oude vloeren qua componenten zo te scheiden dat het in de toekomst wel gerecycled kan worden. Zeker omdat het vanaf 2050 verplicht is van oude vloeren weer nieuwe vloeren te maken, zodat de cirkel gesloten is. Er is op dat gebied nog een lange weg te gaan.