Wat is het verschil tussen Marmoleum en linoleum?

We kunnen er heel kort over zijn: Marmoleum is een linoleum. Het grootste verschil is dat linoleum de verzamelnaam van een soort vloerbedekking is en Marmoleum de merknaam van Forbo. Toch zijn er een aantal verschillen. Wat deze verschillen precies zijn, leggen we u graag uit.

Wat is het verschil tussen Marmoleum en linoleum: Materiaal en productie

Marmoleum wordt gemaakt door Forbo en komt uit Nederland. De vloeren worden gemaakt in Assendelft, waar de grootste linoleumfabriek van de wereld staat.

Marmoleum en linoleum zijn allebei duurzame vloeren. Linoleum heeft meestal een gemarmerde look. De meeste linoleumvloeren zijn gemaakt van lijnzaadolie, en daar worden dan kurk, harsen, kalk, houtmeel en jute aan toegevoegd.

Wat is het verschil tussen Marmoleum en linoleum: de toplaag!

De toplaag is een belangrijk onderdeel van de vloer. Dit moet er namelijk voor zorgen dat de vloer slijtvast en hygiënisch is. Een Marmoleum vloer is altijd voorzien van Topshield2. Dit is een dubbele UV-geharde toplaag. Dankzij de Topshield2 toplaag is de vloer extra bestand tegen intensief gebruik. Handig voor ruimtes waar veel mensen komen, zoals ziekenhuizen en scholen.

Bij linoleum verschilt de toplaag per merk. De linoleumvloeren van Tarkett hebben bijvoorbeeld een Xf2 toplaag die helpt tegen krassen en de vloer mooi mat houdt.

Verder hebben we nog de DLW linoleum vloeren van Gerflor. Dit linoleum is voorzien van een LPX- of PUR-toplaag. Een LPX-toplaag is geluidsabsorberend en zorgt ervoor dat de vloer ongevoelig is voor ouderdom.

Duurzaamheid Marmoleum en linoleum vloeren

Duurzaamheid is heel belangrijk voor zowel Marmoleum als linoleum. Forbo, het bedrijf achter Marmoleum, zegt dat ze CO2-neutraal werken. Ze gebruiken moderne technieken om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.

De linoleumvloeren van Tarkett worden gemaakt in Italië, waar ze 80 miljoen liter water besparen door afvalstoffen opnieuw te gebruiken.  De linoleum vloeren van Tarkett worden in Italië geproduceerd in de Narni fabriek. De linoleum vloeren van Gerflor worden in Duitsland geproduceerd, natuurlijk ook op een milieuvriendelijke wijze. De verschillen in de vloeren zijn dan ook vooral technisch. Daarnaast hebben de vloeren een andere werkwijze bij het installeren.

Verschil tussen Marmoleum en linoleum: de prijs

Marmoleum is vaak duurder dan traditioneel linoleum omdat het gemaakt wordt van 100% natuurlijke materialen, wat resulteert in hogere productiekosten. Het productieproces van Marmoleum is ook gericht op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, wat de kosten kan verhogen. Daarnaast biedt Marmoleum geavanceerde duurzaamheid en een breed scala aan ontwerpen, wat bijdraagt aan de hogere prijs.

Verschil tussen Marmoleum en linoleum: kleuren en patronen

Zowel Marmoleum als linoleum bieden een breed scala aan kleuren en patronen. Marmoleum is verkrijgbaar in levendige en natuurlijke tinten, en komt vaak met gemarmerde ontwerpen. Linoleum biedt klassieke kleuren en speelse patronen, en is beschikbaar in zowel platen als tegels, wat extra ontwerpmogelijkheden biedt

Wat is het verschil tussen Marmoleum en linoleum? Vraag advies!

Bent u geïnteresseerd in een linoleum of Marmoleum vloer? En wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Wat is het verschil tussen Marmoleum en linoleum