Nieuws
Forbo marmoleum linoleum

Wat is het verschil tussen Marmoleum en linoleum?

Wat is het verschil tussen Marmoleum en linoleum? We kunnen er heel kort over zijn: Marmoleum is een linoleum. Het grootste verschil is dat linoleum de verzamelnaam van een soort vloerbedekking is en Marmoleum de merknaam van Forbo. Toch zijn er een aantal verschillen. Wat deze verschillen precies zijn, leggen we u graag uit.

Materiaal en productie

Marmoleum, de merknaam van Forbo voor linoleum, is een Nederlands product. De vloeren worden onder andere in Assendelft geproduceerd, waar de grootste linoleumfabriek ter wereld gevestigd is.

Marmoleum en linoleum zijn beide duurzame vloeren. Linoleum vloeren zijn van oudsher vloeren met een gemarmerde structuur.  De samenstelling van linoleum bestaat voor het grootste deel uit lijnzaadolie, aangevuld met kurk, harsen, kalk, houtmeel en jute.

Toplaag

De toplaag is een belangrijk onderdeel van de vloer. Dit moet er namelijk voor zorgen dat de vloer slijtvast en hygiënisch is. Een Marmoleum vloer is altijd voorzien van Topshield2. Dit is een dubbele UV-geharde toplaag. Dankzij de Topshield2 toplaag is de vloer extra bestand tegen intensief gebruik. Handig voor ruimtes waar veel mensen komen, zoals ziekenhuizen en scholen.

Maar wat voor toplaag heeft een linoleum vloer? Dit verschilt per merk. De linoleum vloeren van Tarkett bevatten een Xf2 toplaag. Deze toplaag bestaat uit een gemodificeerd PUR en zorgt voor minder krassen op de vloer. Ook zorgt de toplaag voor een egale, matte uitstraling.

Daarnaast hebben we nog de DLW linoleum vloeren van Gerflor. Dit linoleum is voorzien van een LPX- of PUR-toplaag. Een LPX-toplaag is geluidsabsorberend en zorgt ervoor dat de vloer ongevoelig is voor ouderdom.

Duurzaamheid Marmoleum en linoleum vloeren

Zowel bij Marmoleum als bij linoleumvloeren speelt duurzaamheid een grote rol. De producent Forbo geeft aan CO2 neutraal te werken. Bij de productie van Linoleum wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken. Daardoor heeft de productie een minimale impact op het milieu.

En linoleum? De linoleum vloeren van Tarkett worden in Italië geproduceerd in de Narni fabriek. Hier besparen zij op dit moment 80 miljoen liter water door afvalstoffen te hergebruiken. De linoleum vloeren van Gerflor worden in Duitsland geproduceerd, natuurlijk ook op een milieuvriendelijke wijze. De verschillen in de vloeren zijn dan ook vooral technisch. Daarnaast hebben de vloeren een andere werkwijze bij het installeren.

Advies

Bent u geïnteresseerd in een linoleum of Marmoleum vloer? En wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.