Nieuws
Van Voorst vloeren in scholen

Het belang van een goede vloer in een school

We hebben in Nederland maar liefst 4 miljoen scholieren en studenten. Helaas blijkt vaak dat de leer- en werkplekken niet optimaal zijn, terwijl dat wel ontzettend belangrijk is. Een goed leerklimaat op school zorgt namelijk voor zowel gemotiveerde leerlingen als docenten! Ook kan een goed leerklimaat leerprestaties verhogen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het leerklimaat, waarin vloeren een belangrijke rol kunnen spelen. In dit blog leggen we graag uit waarom het belangrijk is om een goede vloer in een school te hebben.

Van Voorst rustige vloer in school

Een prettig leerklimaat in een school

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op een prettig leerklimaat. Eén daarvan is akoestiek. Het geluid moet prettig en niet vervelend of afleidend zijn. Luchtkwaliteit is een tweede belangrijk aspect die een grote rol speelt. Ook kleur en sfeer spelen een belangrijke rol, evenals de aanwezigheid van daglicht.

Van Voorst vloeren in collegezaal

Akoestiek in scholen

Tafels, schuivende stoelen, geluiden op de gang: een slechte akoestiek heeft een negatieve bijdrage aan het leerklimaat. Het is vaak ergernis nummer één in scholen. Een zachte vloer komt de akoestiek ten goede. Tapijt is één van de vloeren die hierin goed passen. Met tapijttegels in scholen zijn geluiden van stoelen, tafels en hakken niet of nauwelijks te horen.

Luchtkwaliteit in scholen

Wist u dat maar liefst vijftien procent van de scholen een zeer slecht binnenklimaat heeft? Dit heeft nadelige gevolgen op de leerprestaties van kinderen. Redenen daarvoor zijn slechte materialen, vocht of een gebrek aan ventilatie.

Vloeren kunnen een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Zo heeft Desso bijvoorbeeld hun AirMaster collectie. Deze vloeren vangen schadelijke fijnstoffen uit de binnenlucht op en houden deze vast. ook vinyl of linoleum kunnen bijdragen aan een prettig leerklimaat.

Van Voorst vloeren in scholen groen rood

Kleur en sfeer in scholen

Ook de vloerkleur speelt een belangrijke rol. Kleuren kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld looppaden aan te geven, maar ook om de aandachtspanne vast te houden.

Tarkett deed onderzoek naar het effect van kleuren en kwam tot de conclusie dat kinderen 55 tot 78 procent beter leren in een omgeving met een kleur die ze mooi vinden. Iedere leeftijd heeft zo zijn eigen voorkeuren.

Op de dagopvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar wordt aangeraden om hout- en groene kleuren te combineren. Dit leidt tot meer ontspanning. Oranje draagt weer bij aan een warme en geruststellende sfeer.

De ingang van een middelbare school kan het beste een speels en welkom gevoel maken, met bijvoorbeeld groene en rode kleuren. Grijze en blauwe kleuren creëren kalmte in een klaslokaal.

Van Voorst vloeren in scholen blauw rust

Meer weten?

Bent u op zoek naar een nieuwe vloer in een school? Wij helpen u graag. WIj hebben jarenlange ervaring in vloeren leggen. Neem een kijkje bij de projecten die we al hebben gerealiseerd of neem contact met ons op.