Nieuws
Egaliseren vloer

Wat is het verschil tussen een cement dekvloer en anhydriet?

Bent u aan het renoveren of een bedrijfspand aan het bouwen? Dan komt u voor de keuze te staan welke dekvloer gewenst is. Een egale ondergrond is namelijk echt noodzakelijk om uw droomvloer te kunnen leggen. Zowel een cement dekvloer als anhydriet kan voor zo’n egale ondergrond zorgen. Maar wat is het verschil tussen deze twee dekvloeren? Dat leggen we u uit in dit blog.

Cement dekvloeren

De naam zegt het al: een cement dekvloer is een afwerkvloer die gerealiseerd wordt door cement te storten. Dit cement wordt gemengd met zand, waardoor er een snelhardende pasta ontstaat. Een cement dekvloer is 5 tot 7 centimeter dik en per centimeter duurt het, onder goede omstandigheden, een week per centimeter om te laten drogen.

Een cement dekvloer is ijzersterk en gaat tientallen jaren mee. Daarnaast kunt u het combineren met een goede isolatie en vloerverwarming. Loopt de ondervloer schuin af? Dan kunt u dat met een cement dekvloer eenvoudig oplossen door op de ene plek meer cement te storten dan op de andere. Zo krijgt u de perfecte vlakke ondergrond die u wenst. Voor harde vloerbedekking moet de ondervloer altijd nog geëgaliseerd worden.

Vloer dekvloer

Anhydriet dekvloeren

Op het eerste oog is een anhydriet dekvloer lastig te onderscheiden van een cement dekvloer. Maar een anhydriet dekvloer is gips houdend, meestal wittig en fijner van structuur, dat snel hard wordt. Maar let op: hard is niet hetzelfde als droog! Het duurt namelijk langer voordat anhydriet echt droog is. Per centimeter anhydriet duurt het, onder goede omstandigheden, 2 weken voordat het droog is. Ook hier is vloerverwarming mogelijk.

Daarentegen kost het wel minder tijd om deze dekvloer te leggen. Anhydriet wordt namelijk kant en klaar met een mixauto vervoerd en naar de bouwplaats gebracht. De vloerenleggers storten dan met gemak 100 ton gips per dag! Het nadeel van deze dekvloeren is dat het vaak extra voorbehandelingen nodig heeft als schuren. Dit komt omdat er vaak een slemlaag (huidje) achterblijft op de anhydriet.  Egaliseren is altijd nodig voor harde vloerbedekkingen. Dit is nodig om een goede hechting te krijgen en om de lijm goed te laten afbinden.

Ons advies in dekvloeren

We zien vaak dat mensen in eerste instantie kiezen voor anhydriet, omdat dit sneller gelegd wordt, goedkoper is en daardoor minder tijdrovend lijkt. Toch is dit uiteindelijk niet zo. Twijfelt u welke dekvloer voor u geschikt is? Wij geven u graag een advies op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.