Opstookprotocol en afkoelprotocol vloerbedekking

Opstookprotocol en afkoelprotocol vloerbedekking

Wist u dat het heel belangrijk is om het opstookprotocol én het afkoelprotocol uit te voeren voordat een vloerbedekking of -afwerking wordt aangebracht? In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen, kan scheurvorming ontstaan door thermische lengteveranderingen.

Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk de vloerverwarming langzaam en met regelmaat op temperatuur te brengen. En het vervolgens ook weer langzaam af te laten koelen. Hier leest u wat het protocol is.

Opstookprotocol en afkoelprotocol vloerbedekkingOpstookprotocol

Het is raadzaam om een opstookprotocol te hanteren voor de opstart en het uitzetten van de verwarming. Dit protocol is als volgt:

  • Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie.
  • Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt.
  • Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 °C.

Afkoelprotocol

Is de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 °C? Volg dan het afkoelprotocol om de vloer weer langzaam af te laten koelen. Scheuren ontstaan vaak namelijk niet in de opwarmfase, maar in de afkoelfase. Het afkoelprotocol is dus feitelijk nog belangrijker dan het opwarmen! Het afkoelprotocol is als volgt:

  • Verlaag de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt. Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker ’s zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.
  • Wanneer er voldoende tijd is, herhaal deze cyclus dan meerdere malen.

Let op. Het opstook- en afkoelprotocol moet ook na langdurige stilstand van de vloerverwarming worden gevolgd.

Meer informatie

Bekijk hier het hele opstook- en afkoelprotocol. Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.