Nieuws
Verduisterend gordijn

Wat is het verschil tussen een verduisterend en een black-out gordijn?

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel in een interieur. Dat geldt niet alleen voor een kantoor maar ook in de kamer van bijvoorbeeld een hotel. De termen verduisterend en black-out lijken hetzelfde te betekenen, maar er zitten wel degelijk grote verschillen tussen. Zo heeft ieder gordijn zijn eigen voor- en nadelen. We leggen het in dit blog voor u uit.

Verschil 1: het lichtinval

Zowel verduisterende als black-out gordijnen zorgen voor veel privacy. De verschillen zitten in de hoeveelheid licht dat nog wordt doorgelaten.

Verduisterende gordijnen maken de ruimte wel donker, maar laten nog wel enig licht door. Deze gordijnen worden ook wel dim-out genoemd. Verduisterende gordijnen vallen soepel naar beneden en zijn op kantoor ook ideaal voor het weren van zonlicht op het beeldscherm van uw computer.

Wilt u uw vergaderruimte lichtdicht maken voor een presentatie? Dan kunt u beter voor black-out gordijnen kiezen. Black-out gordijnen zijn 100% lichtdicht. Een ander voordeel van black-out gordijnen is dat de gordijnen geluid en temperatuur isolerend zijn. Hierdoor houdt u de ruimte met veel ramen lekker warm in de winter en in de zomer extra koel. Ideaal dus!

Voorbeeld verduisterend gordijn (links) en black-out gordijn (rechts)

Verschil 2: een ander soort materiaal

Verduisterende gordijnen lijken op normale gordijnen, maar zijn vaak voorzien van een laag dim-out voering. Deze voering heeft meestal dezelfde kleur als de stof zelf, waardoor het één geheel blijft. Deze voering zorgt ervoor dat er minder licht door de gordijnen komt. Deze gordijnen zijn dan ook erg geschikt voor in een hotelkamer.

Black-out gordijnen zijn gemaakt met een coating van acrylaat. Dit is een drie-laags coating, dat ervoor zorgt dat er geen licht doorheen kan komen. Kenmerkend voor deze gordijnen is de witte achterkant dat tegen de ramen hangt. De coating en de witte kleur zorgen ervoor dat de gordijnen zonwerend zijn en geen warmte aantrekken. Door de speciale afwerking voelen de gordijnen wat stugger en stijver aan dan andere gordijnen. De stof valt daardoor minder soepel naar beneden. Black-out gordijnen kunt u het beste confectioneren met een enkele of een retour plooi, maar zal door de stuggere stof, de plooi altijd wat stijver laten vallen.

Benieuwd naar onze merken?

Wilt u meer informatie over onze merken? Of wilt u graag advies over welke gordijnen het beste bij uw bedrijf passen? Neem dan gerust contact met ons op.