Linoleum vloeren zijn vanwege de lange levensduur, veelzijdigheid en geschiktheid voor intensief gebruik al meer dan een eeuw een populaire keuze. U ziet deze vloer vaak in scholen en ziekenhuizen, dankzij de antibacteriële eigenschappen. Door voortdurende innovaties in samenstelling en design blijft linoleum een van de meest geschikte vloerbedekkingen voor diverse projecten.
U heeft misschien al eens van linoleum gehoord of ergens zien liggen. Het is namelijk een veelvoorkomende vloerbedekking die zich blijft aanpassen aan de behoeften van verschillende omgevingen.
Linoleum vloeren zijn geschikt voor vele projecten
Linoleum vloeren zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals lijnzaadolie, houtmeel en jute. Door deze grondstoffen en goed onderhoud kan een linoleum vloer probleemloos twintig jaar mee. Dit maakt het een zeer duurzame vloeroplossing. Of u nu een vloer zoekt voor een school of winkel, in beide gevallen is linoleum uitstekend toe te passen in uw project. Fabrikanten als Forbo en Tarkett bieden een breed assortiment linoleum vloeren met speciale samenstellingen. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘vlak-elastische sportvloerconstructies’, die EN 14904-gecertificeerd zijn. Ze voldoen ook aan de normen van NOC*NSF, de nationale organisatie voor georganiseerde sport in Nederland.
4 voordelen van linoleum
Door de vele voordelen van linoleum is het een uitstekende keuze voor verschillende bedrijven:
- Linoleum is een uiterst sterke vloer die lang meegaat. Een hoogwaardige linoleumvloer kan zelfs tot 40 jaar mee gaan, afhankelijk van de gebruikte materialen, de beschermende coating en het onderhoud.
- Linoleum is volledig vervaardigd uit natuurlijke materialen, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt. Bovendien is linoleum voor het grootste gedeelte biologisch afbreekbaar, waardoor het niet op de afvalberg eindigt. Onze fabrikant Tarkett beschikt als enige fabrikant over de Cradle-to-Cradle certificering, wat betekent dat zij hun producten hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Zo gebruiken ze linoleumvloeren die al dertig jaar in gebruik zijn als grondstof voor nieuwe vloeren.
- Dankzij de natuurlijke samenstelling heeft linoleum antibacteriële eigenschappen, waardoor bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen of verspreiden. Dit maakt het een populaire keuze voor ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen.
- Linoleumvloeren hebben doorgaans een lage warmtedoorlaatweerstand, wat ze zeer geschikt maakt voor vloerverwarming. Normaal gesproken mag een vloer niet meer dan 0,15 m2 K/W warmtedoorlaatweerstand hebben om geschikt te zijn voor vloerverwarming. De populaire Forbovloeren, Forbo Concrete en Forbo Fresco, hebben een warmtedoorlaatweerstand van slechts 0,014 m2 K/W, wat meer dan 10 keer lager is dan de maximale norm.
Linoleum en marmoleum
Linoleum en Marmoleum worden vaak door elkaar gehaald. Dit is niet gek, want er zit weinig verschil tussen de twee vloeren. De Nederlandse vloerenfabrikant Forbo produceert linoleum vloeren met een marmerlook onder de naam Marmoleum. Zowel Marmoleum als linoleum bieden een divers aanbod van kleuren en patronen. Zo is Marmoleum verkrijgbaar in levendige en natuurlijke tinten en wordt het vaak gekenmerkt door gemarmerde ontwerpen. Linoleum biedt daarentegen klassieke kleuren en speelse patronen. Daarbij is het beschikbaar in zowel platen als tegels, wat extra ontwerpmogelijkheden biedt.
Binnen Marmoleum zijn er verschillende collecties, waaronder ook de wat traditionelere varianten met het bekende ‘ziekenhuismotief’ met kleine puntjes. De keuze voor een bepaald patroon, materiaal of collectie is vaak smaakgebonden, want qua prijs zit er doorgaans weinig verschil tussen de varianten. Wel verschilt de productiemethoden per fabrikant. Zo brengt Forbo Marmoleum in meerdere lagen aan, terwijl Tarkett in één keer de volledige laag linoleum in jute verwerkt. Beide productiemethoden hebben hun eigen uitstraling en eigenschappen, waardoor de keuze vooral afhangt van persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik.
Bij Van Voorst hebben we al vele projecten voorzien van een schitterende linoleum vloerbedekking. Diverse bedrijven kiezen voor linoleum, bijvoorbeeld kantoren, winkels, ziekenhuizen en scholen.
GERELATEERDE PROJECTEN
Linoleum vloer onderhouden
Linoleumvloeren hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Dit betekent niet dat je ze weinig schoon hoeft te maken. Het blijft goed om dagelijks los vuil of stof weg te vegen of te stofzuigen met een parketborstel. Om een linoleumvloer schoon te maken of vlekken te verwijderen, raden wij aan om een neutraal schoonmaakmiddel te gebruiken, evenals een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor linoleumvloeren.
Na verloop van tijd is een linoleumvloer toe aan een basisbehandeling. Afhankelijk van het gebruik moet dit per situatie beoordeeld worden. Dit voorkomt krassen en slijtage op de vloer. Hoe intensiever de vloer wordt gebruikt, des te vaker u de coating moet vernieuwen. Wist u dat wij ook gespecialiseerd zijn in vloeronderhoud? Wij staan voor u klaar om te helpen!
Linoleum laten leggen door onze professionals
Een linoleumvloer kan niet zomaar op elke ondervloer worden gelegd. De ondervloer moet volledig vlak zijn en vrij van oneffenheden, wat bijdraagt aan een betere uitstraling en een langere levensduur van de vloer. Wij helpen u graag bij het leggen en onderhouden van uw linoleumvloer. Onze vakmensen zorgen ervoor dat het op de juiste manier wordt gedaan, zodat u langdurig kunt genieten van uw vloer. Wilt u uw linoleumvloer laten leggen door onze professionals of meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.